Stenar med text

FENG SHUI

Skapa mer flöde i ditt liv med hjälp av Feng Shui

Ditt hem är som en spegling av ditt övriga liv. Om du rensar och röjer i ditt hem kommer det omedelbart att speglas i din vardag. Om du haft en tendens att skjuta upp saker och ting i ditt hem så gäller det med all sannolikhet även i din vardag utanför hemmet.

Ett sätt som många ofta slarvar på är till exempel om man ska lägga in något i förrådet. I stället för att lägga det på sin plats direkt så kanske du kastar in det, eller lägger det direkt innanför dörren. Det är att slarva. Om du gör så i förrådet så gör du säkert det på fler platser i ditt hem, och på de flesta områden i ditt liv. Du kanske tänker att du ska ta hand om det senare. Eller att det ändå är så stökigt just nu att det inte är någon idé att hålla det snyggt. Hur många saker i livet gör du så med? Du kanske tänker att det är för stressigt just nu, jag hinner inte eller jag har inte tid. Nu är det dags att bryta det negativa mönstret och beteenden i hemmet och få uppleva hur det smittar av sig till resten av ditt liv.

Se på din handväska och plånbok

Du ska bara gå runt och bära på det du verkligen behöver. En överfull väska med inaktuella kvitton, nycklar med mera skapar negativ energi. Töm därför ut allt ur väskan och lägg bara tillbaka det du verkligen behöver.

Tänk så här, att vem som helst ska kunna titta i din väska utan att du behöver skämmas. Något annat som du kan tänka på är att väskor behöver vila emellanåt, ta därför för vana att regelbundet tömma ur allt ur din väska och rensa. Töm även resväskor, träningsväskor, bagar, påsar, ryggsäckar, necessärer varje gång du kommer hem. Rensa även plånboken från kvitton och annat skräp regelbundet. Se till att alltid ha en hel och ren plånbok! Att ha en hel och ren plånbok främjar en positiv ekonomi.

Allt runtomkring oss vibrerar konstant. För att höra, känna eller se vibrationerna behövs avancerade instrument. De är nämligen omöjliga att uppleva förutom att de ger en känsla. Vibrationer är rörelser som är olika snabba och har även olika ljud. Jordklotet har till exempel en vibration på 8 Hz. Du vibrerar och alla saker i ditt hem vibrerar. Föreställ dig en stämgaffel med ett perfekt ljud och med en ren ton. Varje sak har sin egen ton och egen frekvens. Lek med tanken att du har en egen ton. Den kan inte höras, men den kan absolut kännas. Hur känns din ton?

Frekvenser, vibrationer och energier är i princip omöjliga att uppfatta eller registrera, men de finns där ändå. Varje dag kommer du i kontakt med svängningar från 1000-tals saker i din omgivning. Tänk dig också att många av dem inte synkar med din frekvens, eller med den frekvens som du vill ha i ditt liv. Saker som du inte ägnar någon uppmärksamhet åt eller som du inte tycker om, ligger på helt fel frekvens för dig. Dessa saker stjäl energi från dig. Hur många saker har du i ditt hem som stjäl energi från dig och skapar dissonans i ditt liv?

Saker och prylar ger en falsk känsla av trygghet. Vi klamrar oss gärna fast vid denna illusion. Sanningen är att ju mer rädd jag är som person desto mer prylar behöver jag omge mig med. Folk som oroar sig mycket kan också ha en tendens att samla på sig mycket saker. Fundera en stund kring din relation till dina saker. Vad har du för saker?

Hur mycket saker har du?
Vad betyder dem för dig?

Du kan använda dig av de fyra s.en när du ska rensa:

Skänk Sälj Släng Spara

Det är faktiskt tryggt och säkert att göra sig av med saker. Att våga ta steget fullt ut och våga rensa ut allt som du faktiskt inte behöver är att våga släppa taget. Kanske kan det vara så att vissa saker påminner om gamla förhållanden och dina tankar kanske far tillbaka till någon speciell tidpunkt i livet…. men när du rensar börjar ett nytt kapitel i ditt liv. Våga släpp taget om det gamla och våga kliv in i det nya. Våra egon är rädda. Därför kan det vara så att om någon del av dig krampaktigt håller kvar i något gammalt skräp, då är det ditt ego som försöker styra. Men nu är det du som ska bestämma och fatta beslut i ditt liv. Låt inte egot ta över. Om du fastnar i ditt rensande och har svårt att slänga något – säg då till dig själv: det är jag och ingen annan som bestämmer i mitt liv.

Det är tryggt att våga släppa taget..

Attraktionslagen

Det är rädsla som gör att vi samlar på oss en massa saker. Föreställ dig hur allting vibrerar på en viss frekvens, och hur saker som inte används utan bara ligger och skräpar har en tendens att ligga på en låg och seg frekvens. Enligt attraktionslagen skickas våra önskningar ut till vår omvärld som frekvenser/vibrationer. Ju starkare, renare och tydligare denna frekvens är desto snabbare får vi det som vi önskar och ber om.

Desto mindre prylar, desto högre frekvens. Det är därför det är viktigt att ha det rensat hemma. Det påverkar även ditt liv i övrigt.

Ursäkter

Många av oss använder sig av ursäkter som ”jag hinner inte nu” eller ”jag gör det senare”. I våra stressiga liv upplever många att varje vaken stund är en ”jag-hinner-inte-just-nu-stund”. Så när ska du hinna? När ska du finna den där stunden att göra det ena eller andra i ditt hem? Sanningen är att du aldrig kommer ”finna” den. Men den där stunden har inte gått och gömt sig eller försvunnit. Den finns där hela tiden! Frågan är: kommer du att hedra den eller inte? Det blir aldrig lättare om du skjuter upp saker… det blir bara senare…. 

När vi rensar så spelar vi samtidigt ett spel på ett djupare plan – mot våra egon, mot vårt motstånd och vårt självsabotage. Du saboterar för dig själv varje gång du skjuter upp saker. Iaktta, utan att kritisera dig själv, hur du har för vana att skjuta upp saker. Förändring kommer när du kan se ditt beteende utan att döma det.

 

Det där med tid är intressant.

Först skyller vi på att vi inte hinner rensa och hålla det snyggt hemma, men när vi väl kommer igång, lägger vi oftast mer tid än vi hade planerat… 

När du rensar genomgår du samtidigt en personlig utveckling. Personlig utveckling handlar om att iaktta sig själv medvetet. Att se utan att döma. Du ska inte döma dig själv, men du ska inte heller komma med tusen ursäkter.

Till exempel om du har glömt att lämna tillbaka en lånad sak:
Lånade saker som inte blir tillbakalämnade har en dålig energi, så se till att alltid lämna tillbaka lånade saker.

Det är normalt och hälsosamt att vilja omge sig med vackra saker. Vår miljö är viktig för oss.
Det är när vi låter materiella ägodelar börjar styra våra liv som det blir ohälsosamt.
De finns där för att försköna ditt liv!

Hela vårt liv påverkas enormt av hur vi har det omkring oss med våra prylar. Det är därför viktigt att vårda och ta hand om det som du har. Ditt hem är en förlängning av dig och du är en förlängning av ditt hem. Genom att ta hand om ditt hem tar du hand om dig själv. Tar du hand om dig själv tar du hand om ditt hem. Så funkar det!

Bilen

Din bil är en utvidgning av din personlighet. Att samla skräp i bilen kommer att påverka dig lika mycket som att lägga bråte på hög i ditt hem eftersom det skapar oharmoniska energiströmmar. En grundlig städning kommer att åstadkomma ett väsentligt energilyft. Ta ett steg tillbaka och betrakta din bil. Känner du dig stolt när du tittar på den?

Nycklar

Släng gamla nycklar som inte passar någonstans. De är inte längre någon del av ditt liv. Behåll de nycklar som är aktuella och häng dem i ett nyckelskåp eller förvara dem i en vacker skål.

Fotografier

Behåll bara dem du känner kärlek och ömhet inför. Häng upp bilder av nära och kära och sätt in resten i ”vackra” album.
Varning! Låt inte fotografier samlas i en låda. Fotografier som ligger slängda i en låda kallas bråte och gör att energin stagnerar.
Om du gillar fotografierna ska du spara dem och visa upp dem, annars ska du göra dig av med dem!

Köket

Energifällor i köket kan vara överfulla skåp och lådor.
Håll bänkytor, bord och golv rena och fria från prylar.
Kontrollera bäst-före-datum på alla förpackningar. Utgågna datum gör att negativa energier tillåts komma in. Gå igenom köksskåp var tredje månad och kasta bort det som blivit gammalt.
Kryddor förlorar sin arom snabbt, kontrollera därför dom ofta.
Redskap som aldrig används eller är trasiga åstadkommer osund energi.
Töm sophinken varje dag.
Kyl och frys bör alltid vara välfyllda för att symbolisera familjens goda hälsa och välstånd men håll ett öga på bäst-före-datum. Du kommer att må bättre genom att ta bort gamla och ofräscha varor. Fyll köksskåpen med hälsosamma fräscha produkter.

Om spisen står alldeles intill vasken eller kyl-frysskåp, skapar det en konflikt mellan eld och vatten, vilket stör atmosfären i rummet. Placera något av trä eller metall emellan.

Rensa ut

Du kommer att märka de positiva konsekvenserna när du rensar och energin flödar friare. Det känns som dimma lyfter och du återfår livskraften och optimismen inför framtiden. Det är ofta svårare att släppa taget om ägodelar som har en känslomässig innebörd – de kanske anknyter till ditt förflutna eller till en kärleksrelation. Att släppa dem kan vara jobbigt och du kan upptäcka att du har starka känslor för vissa föremål. Men det är viktigt att kunna göra sig av med ägodelar för att kunna leva i nuet.

Se upp för:

Trasiga saker
Tidningshögar
Omoderna kostymer
Kartonger med prylar
Misslyckade presenter
Högar med smutstvätt
Slitna och kantstötta resväskor
För trånga byxor, kjolar, jackor
Gamla sängkläder som inte används
Skor som inte passar eller som är utslitna
Handväskor och scarves som är slitna eller som du inte tycker om

Att inreda med hjälp av Feng Shui

Varför ska man inreda med hjälp av Feng Shuins verktyg undrar kanske du? Studier visar att inredningar som efterliknar naturen och som innehåller de 5 elementen gör oss mer harmoniska. Vilket i sin tur leder till ökat välbefinnande. När man inreder efter den asiatiska läran är det de 5 elementen som utgör basen och som hjälper till att skapa balans och harmoni i inredningen.

Vi ska nu lära oss att skapa balans mellan dessa element. Detta går att använda på allt från inredning, trädgård, stilleben eller faktiskt också klädseln. Och det bästa är, att oavsett stil – kan just du finna harmoni i ditt hem, med dina befintliga möbler, med ditt tycke och din smak!

De Fem Elementen

De Fem Elementen är Universums byggstenar och Feng Shuins färg och form-lära, där vi pratar färger, former och material.

Nedan kan du läsa mer om de olika elementen. När du har gjort det, prova själv i ett rum där du är mindre nöjd med inredningen. Titta vilka element som finns där. Bena upp dem med hjälp av nedanstående verktyg. Vilka element fattas och vilka det kanske finns ett överslag av. Ofta är det så att man har mer utav något element, och ofta saknar något annat. Observera att varje element har en form, en färg och ett material. Kanske du inte gillar den gröna färgen som träelementet står för. Då kan du istället använda dig av en randig kudde, då ränderna (pelarliknande former) också är trä.

Det handlar inte om att ha 20% av alla de 5 elementen, utan försöka få dem alla representerade. Dock är det viktigt att påpeka att eldelementet är det element vi behöver minst utav för att skapa maximal effekt. Tänk t.ex. när du lägger en röd kudde i en vit soffa. Det räcker liksom med det.

JORD

 • Tegel, keramik, kakel, terracotta
 • Konst med landskap, fält
 • Fyrkanter och rektanglar (tavlor)
 • Tomma ytor
 • Jordfärger (beige och brun) och ockragul
 • Drar neråt

TRÄ

 • Gröna färger (mellanblå)
 • Träsaker
 • Växter
 • Tavlor och tyger med växtlighet
 • Pelarliknande former (t.ex. randig kudde)
 • Konst med landskap, trädgårdar, blommor
 • Böcker
 • Pigg energi, uppåtriktad

ELD

 • Allt ljus, elektriskt oljelampor, eldstäder, stearinljus…
 • Saker från djur såsom ull, päls
 • Husdjur
 • Konstföremål som föreställer djur, eld, solsken
 • Trianglar, pyramider
 • Det röd/gula färgspektrumet (klara färger)
 • Sprakar utåt

VATTEN

 • Svart och mörka färgtoner
 • Fria asymmetriska former (som när man häller ut ett glas vatten….)
 • Glas
 • Slipad kristall
 • Speglar
 • Reflekterande ytor
 • Vattenarrangemang
 • Konst som föreställer vatten
 • Oformlig

METALL

 • Metaller
 • Sten (inte för liten)
 • Berg
 • Oslipade kristaller
 • Konst av metall
 • Cirklar, ovaler, runda former
 • Metallfärger, ljusa pastellfärger och vitt
 • Samlande fokuserad energi, inåtriktad

Yin och Yang

Balans mellan yin och yang behövs för att harmoni skall uppstå, i våra liv, i vårt arbete, i vår inredning och trädgård. I Feng Shui ser man livet som en dans mellan dessa två, samtidigt som de är varandras motsatser, ska de samspela med varandra. Kort och gott: Kontraster som samspelar med varandra ger harmoni. Symbolen som vi oftast kallar Yin & Yang heter inte så utan Thai Chi, och betyder Frid & Balans. Och det är ju precis det vi vill uppnå, oavsett om det är ett stilleben, en miljö eller våra liv vi skapar.

Exempel på motsatsförhållanden kan vara:

 • Manligt mot kvinnligt
 • Vitt mot svart
 • Hårt mot mjukt
 • Rakt mot runt
 • Högt mot lågt
 • Mörkt mot ljust
 • Blankt mot ruff
 • Sol mot skugga

Om du exempelvis har ett rum med väldigt mycket maskulina raka, fyrkantiga möbler (Yang) kan en stor blombukett på bordet (Yin), balansera upp inredningen och göra den mjukare.

Har du däremot ett romantiskt sovrum med mycket blommor, ornamenterade saker, ger en industrilampa som sänglampa en balans till rummet och stramar upp.

Bara höga saker i ett fönster blir inte balanserat förrän man får in något lägre.

Livet och inredning handlar om balans, då blir det som bäst. Det ska alltid finnas en underton som grundar sig på balans och harmoni.

 

Tänk också på att alltid sortera prylar efter kategori.

Förvara alltid liknande typ av föremål på samma ställe.

Om vi förvarar samma typ av föremål på flera olika ställen har vi ingen överblick över volymen.

Alla saker i ditt hem ska ha en tydlig plats!

STORSTÄDNING

Häng ut sängkläderna

Damma överallt

Våttorka köksluckor

Torka ur kylskåp

Dra fram spisen och torka bakom

Rengör under diskbänken

Rengör spis, ugn och fläkt

Putsa alla speglar och fönster

Duscha alla blommor

Dammsug överallt, även under säng och soffa

Våttorka alla golv

Ta in sängkläder och bädda rent i sängen

Köp färska blommor och ställ i vas

Städa med såpa i duschen, badkaret, handfatet, toastolen.

Rengör golvbrunnen i badrummet.

STORT STORT LYCKA TILL MED DITT RENSNINGSARBETE!

Hör av dig om du vill ha vidare tips och ideér på ditt rensningsarbete.
Vi har stor och lång erfarenhet av Feng Shui, Fem Element, Yin och Yang och vibrationer/energier.

Vi erbjuder även ett 14 dagars rensningsprogram där du får en uppgift att utföra varje dag.
Kostnad endast 995 kronor.

Som ett första steg hör av dig till oss på mejl till info@morbacka.se

Önskar dig allt gott.
Med Kärlek Camilla och Martin.